Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Czytaj więcej...

Dnia 16.11.2015 r. w godzinach 11.00 – 13.00 odbędą się warsztaty edukacji ekonomicznej dla podopiecznych Stowarzyszenia Charytatywnego „Pomocna Dłoń” w Reszlu korzystających z pomocy żywnościowej. Warsztaty odbędą się w Świetlicy Środowiskowej przy ulicy Krasickiego w Reszlu.

Warsztaty realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2015.

Podczas warsztatów podopieczni Stowarzyszenia będą mogli zapoznać się z zasadami tworzenia i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych.

W dniu 28 października 2015 r.,
w godzinach: 900 - 1400
w Urzędzie Gminy w Reszlu (sala konferencyjna) wydawane będą Karty Seniora.
Warunkiem otrzymania Karty Seniora jest mieć ukończone 60 lat
oraz być mieszkańcem powiatu kętrzyńskiego
.

Dnia 06.10.2015 r. w godzinach 11.00 – 13.00 odbędą się warsztaty dietetyczne  dla podopiecznych Stowarzyszenia Charytatywnego „Pomocna Dłoń” w Reszlu. Warsztaty odbędą się w Świetlicy Środowiskowej przy ulicy Krasickiego w Reszlu.
 Warsztaty realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2015.
Podczas warsztatów podopieczni Stowarzyszenia będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania i oddziaływaniem żywienia na zdrowie. Dodatkowo poznają zasady planowania jadłospisu dla siebie i całej rodziny z uwzględnieniem darów żywnościowych.