UL. PODMIEJSKA 3 RESZEL (DOM KATECHETYCZNY)

PONIEDZIAŁEK I WTOREK W GODZ OD 9:00 DO 13:00

 

07.10.2024 r.

(poniedziałek)

Plenowo
Grodzki Młyn
Mnichowo
Stąpławki
Worpławki
Pudwągi
Siemki
Widryny
Wola
Wólka Pilecka
Wólka Ryńska
Staniewo
Święta Lipka

08.10.2024 r.
(wtorek)

ul. Krótka
ul. Reymonta
ul. Rynek
ul. Słowackiego
ul. Bohaterów
ul. Podmiejska
ul. Pieniężnego
ul. Chopina
ul. Norwida
ul. Ks. Witolda
ul. Łukasińskiego
ul. Gen. Zajączka
14.10.2024 r.
(poniedziałek)
Zawidy
Bertyny
Bezławki
Bezławecki Dwór
Czarnowiec
Dębnik
Kępa Tolnicka
Klewno
Łężany
Mojkowo
Pilec
15.10.2024 r.
(wtorek)
ul. Wyspiańskiego
ul. Spichrzowa
ul. Kościuszki
ul. Kajki
ul. Kochanowskiego
ul. Kraszewskiego
ul. Krasickiego
ul. Paderewskiego
ul. Słowiańska
ul. Chrobrego
ul. Gałczyńskiego
ul. Ogrodowa

21.10.2024 r.

(poniedziałek)

Robawy
Wanguty
Ramty
Śpiglówka
Tolniki
Kocibórz
Leginy
Lipowa Góra
Łabędziewo
Pasterzewo
Pieckowo

22.10.2024 r.
(wtorek)

ul. Zwycięzców
ul. Rataja
ul. Warmińska
ul. Jagiełły
ul. Kolejowa
ul. Mickiewicza
ul. Dąbrowskiego
ul. Konopnickiej
ul. Podzamcze
ul. Okręg
ul. Płowce
ul. Sienkiewicza
ul. Wojska Polskiego
ul. Mazurska

 

 

 

PROSIMY O ODBIÓR ŻYWNOŚCI W WYZNACZONYCH TERMINACH

POZA WYZNACZONYM TERMINEM ŻYWNOŚĆ NIE BĘDZIE WYDAWANA!!!

 

UL. PODMIEJSKA 3 RESZEL (DOM KATECHETYCZNY)

PONIEDZIAŁEK I WTOREK W GODZ OD 9:00 DO 13:00

 

09.09.2024 r.

(poniedziałek)

ul. Krótka
ul. Reymonta
ul. Rynek
ul. Słowackiego
ul. Bohaterów
ul. Podmiejska
ul. Pieniężnego
ul. Chopina
ul. Norwida
ul. Ks. Witolda
ul. Łukasińskiego
ul. Gen. Zajączka
10.09.2024 r.
(wtorek)
Plenowo
Grodzki Młyn
Mnichowo
Stąpławki
Worpławki
Pudwągi
Siemki
Widryny
Wola
Wólka Pilecka
Wólka Ryńska
Staniewo
Święta Lipka
16.09.2024 r.
(poniedziałek)
ul. Wyspiańskiego
ul. Spichrzowa
ul. Kościuszki
ul. Kajki
ul. Kochanowskiego
ul. Kraszewskiego
ul. Krasickiego
ul. Paderewskiego
ul. Słowiańska
ul. Chrobrego
ul. Gałczyńskiego
ul. Ogrodowa
17.09.2024 r.
(wtorek)
Zawidy
Bertyny
Bezławki
Bezławecki Dwór
Czarnowiec
Dębnik
Kępa Tolnicka
Klewno
Łężany
Mojkowo
Pilec

23.09.2024 r.

(poniedziałek)

ul. Zwycięzców
ul. Rataja
ul. Warmińska
ul. Jagiełły
ul. Kolejowa
ul. Mickiewicza
ul. Dąbrowskiego
ul. Konopnickiej
ul. Podzamcze
ul. Okręg
ul. Płowce
ul. Sienkiewicza
ul. Wojska Polskiego
ul. Mazurska
24.09.2024 r.
(wtorek)
Robawy
Wanguty
Ramty
Śpiglówka
Tolniki
Kocibórz
Leginy
Lipowa Góra
Łabędziewo
Pasterzewo
Pieckowo

 

 

 

PROSIMY O ODBIÓR ŻYWNOŚCI W WYZNACZONYCH TERMINACH

POZA WYZNACZONYM TERMINEM ŻYWNOŚĆ NIE BĘDZIE WYDAWANA!!!

 

POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty

 

Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 – czerwiec 2022
.

Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmował wyjściowo artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28,17 kg w tym:

NAZWA ARTYKUŁU

ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ

OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L)

ILOŚĆ KG

NA OSOBĘ

CUKIER BIAŁY

4

1

4,00

GROSZEK Z MARCHEWKĄ

8

0,4

3,20

KASZA JĘCZMIENNA

2

0,5

1,00

KONCENTRAT POMIDOROWY

7

0,16

1,12

MAKARON JAJECZNY

9

0,5

4,50

MLEKO UHT

5

1

5,00

OLEJ RZEPAKOWY

4

1

4,00

POWIDŁA ŚLIWKOWE

5

0,3

1,50

FILET W OLEJU

5

0,17

0,85

SZYNKA DROBIOWA

6

0,3

1,80

SZYNKA WIEPRZOWA

4

0,3

1,20

W finalnym momencie ilości te uległy zmianie, gdyż kiedy zajdzie taka konieczność Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 22,5 kg).


Pomoc żywnościową w Podprogramie 2021 pobierało 235
osób z terenu miasta i gminy Reszel znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, co przekłada się na poprawę warunków bytowych 480 osób w rodzinach.


Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 23,2ton żywności;

W ramach POPŻ Podprogram 2021 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej zgłosiło swoją chęć wzięcia udziału w przeprowadzonych warsztatach edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

          • Kulinarne – „Kolory na talerzu” (w dniu 8.07.2022 r.)

Opracowała:

Magdalena Jędrzejewska

Inspektor ds. obsługi świadczeń

Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Reszlu

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

 

Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

 Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  •         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  •         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  •         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  •         tłuszcze (olej rzepakowy).
  •         skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  •          mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju), 

Pomoc żywnościową w Podprogramie 2020 pobierało 277 osób z terenu miasta i gminy Reszel znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, co przekłada się na poprawę warunków bytowych 548 osób w rodzinach. 

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  •         29 ton żywności;
  •         2 192 paczek żywnościowych;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  •       Niemarnowania żywności – z uwagi na warunki pandemiczne edukacja odbywała się zdalnie poprzez rozpropagowanie wydawnictwa „Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu”

Opracowała:

Magdalena Jędrzejewska
Inspektor ds. obsługi świadczeń
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Reszlu

PODPROGRAM 2019 – efekty

 

  1.    Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
    w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  1.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  •        warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  •        mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  •        cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  •        tłuszcze (olej rzepakowy),
  •        dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  •        skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  •        mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  1. Pomoc żywnościową w Podprogramie 2019 pobierało 287 osób z terenu miasta i gminy Reszel znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, co przekłada się na poprawę warunków bytowych 571 osób w rodzinach.
  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  •        31,82 ton żywności;
  •        2 284 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono jeden blok warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących (działania były utrudnione z uwagi na pandemię):
  •       Kulinarny „Wykorzystuję – nie marnuję czyli zero waste w kuchni” - 2 spotkania, w których brało udział w sumie 67 uczestników.

PODPROGRAM 2018 – efekty

1.   Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  •  warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  •  mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  •  cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  •  tłuszcze (olej rzepakowy),
  •  dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

 3. Pomoc żywnościową z Podprogramu 2018 pobierało 367 osób znajdujących się

w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Reszel, co miało w sumie przełożenie
na poprawę warunków bytowych 780 osób w rodzinach. 

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

*  35,5 ton żywności;

*  3 900 paczek żywnościowych; 

5. W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2018 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa bloki warsztatów edukacyjnych:

• Żywieniowe (Dietetyczne) – w których brało udział 16 uczestników

• Kulinarne – w których brało udział 28 uczestników

Banki zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności przekazują pomoc żywnościową poprzez swoje organizacje partnerskie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Dzięki POPŻ zapewniamy wsparcie osobom najuboższym w postaci posiłków i paczek żywnościowych, które przekazywane są przez organizacje współpracujące z Bankami Żywności. Za zarządzanie programem odpowiedzialne jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, za proces dystrybucji żywności odpowiada natomiast Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Z pomocy tej skorzystać mogą osoby w najtrudniejszej sytuacji życiowej, których dochód nie przekroczy określonego poziomu, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. Program realizowany jest w kilkumiesięcznych cyklach, w ramach których obowiązują określone zasady i możliwości korzystania ze wsparcia.

Żeby uzyskać pomoc w ramach POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zwrócić się do Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd otrzyma skierowanie do obioru paczki żywnościowej lub do skorzystania z posiłku.

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  • wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

  • warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  • programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
  • Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2021 Plus

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie luty 2023 – sierpień 2023, a jej celami szczegółowymi są:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami POPŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: luty 2023 – sierpień 2023
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Olsztynie do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

2. Sposób kwalifikacji:

• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 9,2 kg w tym:

2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2021 Plus określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021 Plus.

3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2021 Plus jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 7,36 KG). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 6 grup artykułów spożywczych.

5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.

6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.

7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  •  inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2021-plus