- Szczegóły
- Utworzono: 13 sierpień 2019
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
3. Pomoc żywnościową z Podprogramu 2018 pobierało 367 osób znajdujących sięw trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Reszel, co miało w sumie przełożenie na poprawę warunków bytowych 780 osób w rodzinac
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
* 35,5 ton żywności;
* 3 900 paczek
5. W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2018 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa bloki warsztatów edukacyjnych:
• Żywieniowe (Dietetyczne) – w których brało udział 16 uczestników
• Kulinarne – w których brało udział 28 uczestników