PODPROGRAM 2018 – efekty

1. Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

- tłuszcze (olej rzepakowy),

- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościową z Podprogramu 2018 pobierało 367 osób znajdujących sięw trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Reszel, co miało w sumie przełożenie na poprawę warunków bytowych 780 osób w rodzinac

4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

*  35,5 ton żywności;

*  3 900 paczek 

5. W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2018 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa bloki warsztatów edukacyjnych:

• Żywieniowe (Dietetyczne) – w których brało udział 16 uczestników

• Kulinarne – w których brało udział 28 uczestników