Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa
w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

 Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

⦁ warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
⦁ skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
⦁ mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
⦁ mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet
z makreli w oleju),
⦁ cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
⦁ tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościową w Podprogramie 2020 pobierało 277 osób z terenu miasta
i gminy Reszel znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, co przekłada się na poprawę warunków bytowych 548 osób w rodzinach.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:
29 ton żywności;
2 192 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
⦁ Niemarnowania żywności – z uwagi na warunki pandemiczne edukacja odbywała się zdalnie poprzez rozpropagowanie wydawnictwa „Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu”

Opracowała:
Magdalena Jędrzejewska
Inspektor ds. obsługi świadczeń
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Reszlu